• Goldman Sachs verwacht stijging goudprijs naar $2.300

  17 nov. 2020 12:29:00

  Ondanks de daling van de goudprijs vorige week houdt Goldman Sachs vast aan haar koersdoel van $2.300 per troy ounce in 2021. In een nieuw rapport schrijven grondstoffenanalisten Jeffrey Currie en Mikhail Sprogis dat het edelmetaal nog steeds een strategische belegging is. Zelfs in een scenario van economisch herstel zal goud profiteren van hogere inflatieverwachtingen en een negatieve reële rente.

 • Veilige havens lijden onder euforie over vaccin

  Datum

  De Amerikaanse presidentsverkiezingen en de overwinning van Biden raakten vorige week wat op de achtergrond. Het grote nieuws waren de veelbelovende resultaten van proeven met een coronavaccin – daar reageerden de markten maandag euforisch op. Hoewel vroege winsten deels weer werden ingeleverd, sloten aandelen de week toch met gezonde winsten af. Bij de G10-valuta bewogen alleen de koersen van veilige havens als de yen en de Zwitserse frank.

 • Centrale banken blijven somber over economie

  Datum

  Een doorbraak in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus zorgde deze week voor optimisme op de financiële markten. Centrale banken zijn echter een stuk minder positief, zo werd duidelijk tijdens een online conferentie van de Europese Centrale Bank. Christine Lagarde van de ECB, Jerome Powell van de Fed en Andrew Bailey van de Bank of England waren het erover eens dat de economie nog steeds ondersteuning nodig heeft. Dat betekent dat er voorlopig nog geen einde komt aan monetaire stimulering. Sterker nog, de verwachting is dat centrale banken juist meer maatregelen moeten nemen.

 • Zimbabwe onder druk vanwege omstreden opkoopprogramma voor goud

  Datum

  Investeerders in de goudmijnsector voeren de druk op Zimbabwe op om haar omstreden opkoopprogramma voor goud aan te passen. Goudmijnen in het land zijn verplicht hun goud te verkopen aan Fidelity Printers and Refiners, dat onderdeel is van de centrale bank. Het probleem is dat de centrale bank slechts 70% van de waarde van het goud in dollars uitbetaalt. Het resterende deel gaat in lokale valuta en tegen een minder gunstige wisselkoers dan op de markt. Ook moeten de goudmijnen in het land soms lang wachten op de betaling, waardoor de operationele kosten stijgen.

 • Marktaandeel dollar gehalveerd in handelsverkeer Rusland en China

  Datum

  China en Rusland gebruiken steeds minder dollars in het onderlinge handelsverkeer. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal transacties in andere valuta dan de dollar zelfs tot recordhoogte. Volgens nieuw rapport van de Renmin University of China daalde het aandeel van de dollar in het handelsverkeer in de eerste helft van dit jaar naar 46%, tegenover 90% in de eerste heft van 2015. De twee landen rekenen een kwart van alle transacties inmiddels af in roebels of yuan.

 • Goudprijs onderuit door nieuwe ontwikkelingen coronavaccin

  Datum

  De goudprijs ging maandag meer dan 5% onderuit door nieuws over de ontwikkeling van een coronavaccin. De prijs zakte naar $1.852 per troy ounce en bereikte daarmee het laagste niveau sinds september. Ook zakten de koersen van andere edelmetalen, waarmee de winst van vorige week teniet werd gedaan. Beleggers deden veilige havens in de verkoop en zochten hun toevlucht in aandelen. De S&P 500 en de MSCI World stegen door het nieuws over het vaccin namelijk tot recordhoogte. Ook steeg de olieprijs maandag met 8%.

 • Daling dollar na overwinning Biden bij Amerikaanse presidentsverkiezingen

  Datum

  Toen vorige week in de belangrijke swing states de stemmen geteld waren, werd duidelijk dat Joe Biden de verkiezingen zou gaan winnen. Terwijl de Amerikaanse overheid en de media uiterst voorzichtig waren en het besluit tot het weekend uitstelden, vierden de markten al feest: aandelen rallyden overal ter wereld en de koersen van veilige havens, waaronder de Amerikaanse dollar, daalden scherp.

 • Bitcoin passeert $15.000 en bereikt hoogste niveau sinds begin 2018

  Datum

  De koers van Bitcoin is de afgelopen weken flink gestegen en brak deze week zelfs door de $15.000. Daarmee staat de virtuele munt op het hoogste niveau sinds begin 2018, toen de koers net terug kwam van een piek van bijna $20.000. Sinds begin oktober is de prijs van Bitcoin al met 30% gestegen. De virtuele munt profiteert net als goud van een vlucht naar alternatieve assets, nu spaargeld geen rente meer oplevert en centrale banken nog meer staatsobligaties opkopen.

 • Terugkijken: RTL-Z seminar over goud met Willem Middelkoop

  Datum

  Eind oktober organiseerde RTL-Z een seminar over goud, waarin Willem Middelkoop van het Commodity Discovery Fund en Martijn Rozemuller van VanEck ETF's u bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de goudmarkt. Waarom stijgt de goudprijs en wat zijn de redenen waarom mensen nu goud kopen? Wat kunnen we de komende jaren verwachten van de edelmetalen? En wat is de beste manier om in goud te beleggen? Ook dat zijn vragen die aan bod komen in dit online seminar.

 • Beste week voor goud sinds juli door Amerikaanse verkiezingen

  Datum

  De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben een impuls gegeven aan de goudprijs, want het edelmetaal liet haar beste week zien sinds juli. Onduidelijkheid over de uitslag van de verkiezingen, gecombineerd met de laagste dollarkoers in 30 maanden, geeft een impuls aan de edelmetalen. Ook liet de Federal Reserve de deur open voor nieuwe stimuleringsmaatregelen, door te benadrukken dat monetaire en fiscale ondersteuning voorlopig nodig zal blijven.