• Is er een bubbel in staatsobligaties?

  20 aug. 2019 17:09:00

  De rente op staatsobligaties is de afgelopen maanden sterk gedaald. Verschillende landen lenen al tegen negatieve rente, terwijl voormalige 'probleemlanden' als Spanje en Portugal ook al bijna gratis kunnen lenen. Wereldwijd heeft meer dan $15 biljoen aan staatsobligaties nu al een negatieve rente. Is dit het nieuwe normaal of is er sprake van een bubbel in staatsleningen?

 • Mark Mobius: "Koop goud tegen elke prijs"

  Datum

  De goudprijs zal op de lange termijn alleen maar verder stijgen, omdat ook de geldhoeveelheid alsmaar verder stijgt. Daarom zou je tegen iedere prijs goud moeten kopen. Dat zegt Mark Mobius, vermogensbeheerder en auteur van verschillende boeken over financiële markten, in een interview met Bloomberg.

 • Video: Waarom heeft Nederland zoveel goud?

  Datum

  Nederland behoort met een goudvoorraad van 612,5 ton tot de top tien van landen met de grootste goudreserves. Hoe zijn we aan dat goud gekomen en waarom houden we nog steeds een voorraad aan? En waarom voegen centrale banken de laatste jaren zoveel goud aan hun reserves toe? NOS op 3 maakte een interessante video over de vraag waarom Nederland zoveel goud heeft en daar nog altijd aan vasthoudt.

 • Column: De goudstandaard terug?

  Datum

  John Maynard Keynes zei eens dat de goudstandaard een 'barbaarse reliek' is, omdat het overheden de mogelijkheid ontneemt om bij te sturen in tijden van crisis. Onder een goudstandaard is de waarde van het geld gekoppeld aan een vaste hoeveelheid goud, met als gevolg dat overheden en centrale banken weinig speelruimte hebben om de economie te stimuleren.

 • Goldman Sachs verwacht stijging goudprijs naar $1.600

  Datum

  De goudprijs is de afgelopen weken al behoorlijk gestegen, maar volgens analisten van Goldman Sachs is dit nog maar het begin. In een nieuw rapport dat deze week werd vrijgegeven schrijven analisten van de bank dat de goudprijs de komende zes maanden verder zal stijgen tot $1.600 per troy ounce. Minder positieve vooruitzichten over de wereldeconomie en toegenomen handelsspanningen zijn de belangrijkste redenen voor een verdere prijsstijging. Analiste Sabine Schels schrijft daar in een toelichting het volgende over.

 • Meer dan $15 biljoen aan obligaties met negatieve rente

  Datum

  De escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgt voor een vlucht naar veilige havens. Daardoor is de rente op meer dan $15 biljoen aan staatsobligaties inmiddels negatief geworden. De Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index laat zien dat het aanbod van schuldpapier met een negatieve rente de laatste jaren al rond de $8 biljoen schommelde. Maar door het handelsconflict en de verwachting van nieuwe monetaire stimulering is dat volume de laatste maanden flink opgelopen.

 • Goudprijs in verschillende valuta op recordhoogte

  Datum

  De goudprijs is de afgelopen weken flink gestegen en staat in verschillende valuta al op recordhoogte. Gemeten in Britse ponden, Canadese dollars, Australische dollars, Indiase roepie en in een aantal andere valuta stond de prijs van het edelmetaal nog nooit eerder zo hoog als nu. Zowel valuta van opkomende als van verschillende ontwikkelde economieën staat onder druk, omdat beleggers hun toevlucht zoeken in grote valuta als de euro en de dollar.

 • Verenigde Staten en China intensiveren valutaoorlog

  Datum

  De Amerikaanse regering heeft China deze week officieel aangemerkt als valutamanipulator. De wisselkoers tussen de dollar en en de yuan steeg tot boven de 7, het hoogste niveau sinds 2010. Een hogere wisselkoers betekent dat de yuan goedkoper wordt ten opzichte van de dollar, tot grote ergernis van president Trump. De Amerikaanse president ziet de waardedaling van de yuan als een reactie op de nieuwe importheffingen die hij vorige week aankondigde. Hij maakte toen een invoerheffing van 10% bekend op $300 miljard aan geïmporteerde goederen uit China.

 • Chinese kredietverlening groter dan gedacht

  Datum

  China heeft aanzienlijk meer leningen verstrekt aan de rest van de wereld dan tot voor kort werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Kiel Institute for the World Economy. In 2017 was de wereld meer dan $5 biljoen verschuldigd aan de Chinese overheid. Dat is ongeveer zes procent van het wereldwijde bbp. Veel van deze leningen zijn niet gerapporteerd aan internationale organisaties, wat betekent dat de wereldwijde schulden veel groter zijn dan eerder werd aangenomen.

 • Column: Risico zonder rendement

  Datum

  Deze week ging de aandacht van beleggers uit naar de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, maar minstens zo belangrijk was de ontwikkeling op de obligatiemarkt. De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar bereikte een nieuw dieptepunt van -0,5%, terwijl de leningen met een looptijd van 30 jaar voor het eerst onder nul kwamen. Daarmee was voor het eerst in de geschiedenis de volledige rentecurve van het belangrijkste schuldpapier in de Eurozone negatief.