• Fed werkt risicovol gedrag in de hand met nieuw opkoopprogramma

  14 apr. 2020 12:57:00

  De Amerikaanse centrale bank werkt met haar monetaire beleid risicovol gedrag in de hand. Door de lage rente hebben bedrijven de afgelopen jaren veel geld geleend in plaats van buffers op te bouwen. De bedrijfsschulden in de VS zijn met 47% van het bbp nog nooit zo hoog geweest als nu. Met de inkoop van aandelen privatiseerden bedrijven de winsten, terwijl ze de verliezen nu op de samenleving kunnen afwentelen. Ook nu komt de centrale bank namelijk weer te hulp.

 • Update #3: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We gaan u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals reeds besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Fed gaat voor $2,3 biljoen bedrijfsleningen kopen

  Datum

  De Federal Reserve gaat voor $2,3 biljoen aan bedrijfsleningen opkopen. De centrale bank neemt deze leningen - en daarmee ook het risico - over van banken. Op deze manier probeert de Fed het vertrouwen in het banksysteem te herstellen. Ook moet het de banken vertrouwen geven om krediet te blijven verstrekken aan bedrijven. Naast bedrijfsleningen gaat de centrale bank ook rechtstreeks obligaties van lokale en regionale overheden opkopen, zodat die meer geld vrij kunnen maken om de economie te ondersteunen.

 • Bank of England gaat overheidstekorten financieren

  Datum

  De Bank of England gaat tijdelijk de tekorten van de Britse regering financieren. Daarmee kan de overheid snel over extra geld beschikken, zonder het te lenen op de kapitaalmarkt. In feite stelt de centrale bank de regering hiermee in staat om enige tijd rood te staan. De regering kan dan op een later moment geld lenen om het tekort bij de centrale bank weer aan te vullen. Deze maatregel werd ook al toegepast tijdens de financiële crisis van 2008. De centrale bank leende toen bijna £20 miljard uit aan de regering.

 • Goudmarkt ontregeld door gebrek aan liquiditeit

  Datum

  Een gebrek aan liquiditeit in de internationale goudmarkt zorgt voor merkwaardige bewegingen in de goudprijs. Zo lag de goudprijs op de beurs in New York dinsdag ongeveer $50 per troy ounce hoger dan in Londen. Onder normale omstandigheden is dat verschil hooguit een paar dollar, maar door gebrek aan arbitrage lopen de prijzen verder uit elkaar. Twee weken geleden zagen we een vergelijkbare ontwikkeling, toen het verschil opliep tot meer dan $70 per troy ounce.

 • Zwitserse goudsmelterijen starten productie weer op

  Datum

  Drie van de grootste goudsmelterijen ter wereld zullen deze week hun productie gedeeltelijk hervatten. De smelterijen Valcambi, Argor-Heraeus en PAMP kunnen met een lagere bezetting weer aan de slag. Dat betekent dat hun smeltcapaciteit voorlopig minder dan de helft is van het normale niveau. De smelterijen gaan in meerdere shifts werken, waardoor het besmettingsgevaar kleiner is. De sluiting kwam op een bijzonder ongunstig moment, omdat de vraag naar goud de laatste weken aanzienlijk is toegenomen.

 • Het is nu geen bankencrisis, maar een dollarcrisis

  Datum

  De wereldeconomie stond er slecht voor, in maart 2009. In de anderhalf jaar daarvoor kreeg de economie klap na klap. Wat begon als een huizencrisis in de Verenigde Staten, sloeg om in een run van banken op banken en een financiële crisis zoals de wereld nog nooit had gezien. Centrale banken trokken alles uit de kast om banken en de financiële markt te stutten, maar er ontplofte telkens weer een andere financiële bom in het systeem. Pas na bail-outs door overheden – belastingbetalers dus – stabiliseerden de markten.

 • Ons kapitalistisch systeem staat voor een drievoudige uitdaging

  Datum

  'Never waste a good crisis', zei Winston Churcill ooit. Hij bedoelde ermee dat bijzondere tijden de gelegenheid schiepen om bijzondere dingen tot stand te brengen die onder normale omstandigheden nooit mogelijk waren.

 • Dollar rallyt, opleving aandelenmarkten hapert

  Datum

  De wereld vraagt om dollars en de Federal Reserve doet zijn best om daarin te voorzien door de markten met liquiditeit te overspoelen. Tot nu toe lukt het gedeeltelijk. De stressniveaus op de interbancaire leenmarkten zijn gedaald naar iets minder zorgwekkende niveaus. Een flinke rally van de Amerikaanse dollar maakte vorige week duidelijk dat de greenback nog steeds als veilige haven bij uitstek wordt gezien.

 • Update #2: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We gaan u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals reeds besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.