+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

Share

Rusland wil goudproductie jaarlijks met 5% verhogen

13-02-2013 09:56:53
Volgens de Russische Unie van Goudproducenten is het waarschijnlijk dat de goudproductie dit jaar 5% hoger ligt dan in 2012, toen er 226 ton goud werd opgegraven. Ze voegen eraan toe dat de goudproductie van Rusland ieder jaar met 5% opgeschroegd kan worden, zolang de goudprijs op een hoog niveau blijft. Dat schrijft Bullionstreet op haar website.

In 2011 produceerde Rusland in totaal 220 ton goud, waarvan het grootste volume afkomstig is van mijnbouwbedrijf Polyus. Dit bedrijf, de grootste goudproducent van Rusland, haalde het afgelopen jaar 12% meer goud uit de grond dan in 2011. Hun jaarproductie was 1,68 miljoen troy ounce, omgerekend meer dan 52 ton goud. De hogere goudproductie was de te danken aan een uitbreiding van de mijnactiviteiten en een effectievere recycling van goud. Een andere grote goudproducent - Polymetals - wist de goudproductie vorig jaar met 33% te verhogen tot 589.000 troy ounce (omgerekend 18,3 metrische ton). De goudprijs was in 2012 gemiddeld $1.668,77 per troy ounce.

Binnenlandse mijnproductie

Eerder wist Bloomberg al te melden dat Rusland goud zal blijven kopen. De Russische overheid heeft het exclusieve recht om al het goud dat in eigen land opgegraven wordt op te kopen. In de praktijk zijn het voornamelijk de commerciële banken die rechtstreeks goud kopen bij de mijnen. Dat gebeurt vaak in combinatie met voorfinanciering van de goudmijnen, aldus Sergey Kashuba van de Russische Unie van Goudproducenten.

Als de Russische centrale bank goud koopt, dan koopt ze dat van die commerciële banken zoals de OAO Sberbank, OAO Nomos Bank, VTB Group en OAO Gazprombank, zo verklaarde Kashuba tegenover Bloomberg. Rusland is de vierde grootste goudproducent van de wereld, na China, Australië en de VS.

De grip van de overheid op de Russische goudmijnproductie is sterk. Zo zijn er maar twee organisaties door de overheid aangewezen om het goud te transporteren van de goudmijnen in het verre oosten en in het Noorden van Siberië richting smelterijen elders in het land. De ene organisatie is een koeriersbedrijf dat rechtstreeks rapporteert aan de president van Rusland, de andere organisatie is een afsplitsing van NKVD geheime politie die in het verleden werd opgericht door Stalin en die de taak heeft om edelmetalen en staatsgeheimen veilig van A naar B te brengen.

Rusland heeft in het verleden meer periodes gekend waarin het massaal goud verzamelde. Dat begon al in 1867, toen tsaar Alexander II de regering opdracht gaf om een goudvoorraad aan te leggen. Dat gebeurde enkele maanden nadat Alaska verkocht werd aan de VS, de Amerikaanse staat met de op één na grootste goudproductie van alle Amerikaanse staten.

Goud kopen

Rusland zal naar verwachting de komende jaren goud blijven kopen. Dat valt ook op te maken uit de uitspraken die Russische beleidsmakers doen. Evgeny Fedorov van de partij waar ook Putin bij hoort zei het volgende over de goudvoorraad: “Hoe meer goud een land heeft, hoe meer soevereiniteit het land zal hebben als er zich een crisis voordoet in de dollar, euro, pond of andere reservemunt”

Op 25 januari zei Alexei Ulyukayev van de Russische centrale bank in een interview in Davos dat Rusland goud zal kopen in een tempo dat bepaald wordt door de markt. “Wanneer we de goudaankopen opschroeven of afbouwen is een beslissing waar ik verder niets over kan zeggen”.

Als goudbelegger kunt u gerust zijn van het feit dat centrale banken als die van Rusland en China grote hoeveelheden goud blijven kopen, vooral als de prijs aantrekkelijk is. Dat legt een stevig fundament onder de goudprijs, een fundament dat het kleinere broertje zilver niet heeft. Daarmee is natuurlijk niet gegarandeerd dat de goudprijs niet een keer sterk omlaag kan gaan, maar men achten het zeer het zeer waarschijnlijk dat er zich dan een koper met diepe zakken zal aandienen om de prijs te ondersteunen.Goudmijnproductie in verschillende Russische regionen (Afbeelding via Wealthdaily.com)