ABN Amro verhoogt koersdoel goud naar $1.300
Analist Georgette Boele van de ABN Amro heeft haar koersdoel voor goud naar boven bijgesteld, omdat de fundamentals voor het edelmetaal weer wat positiever zijn geworden. De goudprijs brak deze week voor het eerst sinds november vorig jaar door het weerstandsniveau van $1.300 per troy ounce, wat door veel analisten gezien wordt als een zeer positief signaal voor de edelmetalen. Ook Boele is van mening dat het vooruitzicht voor goud weer positief is en verhoogt daarom haar koersdoel voor het einde van dit jaar van $1.210 naar $1.300 per troy ounce.

Het nieuwe koersdoel van $1.300 voor een troy ounce goud wijkt nauwelijks af van de prijs waarvoor het edelmetaal op het moment van schrijven verhandeld wordt. Boele is dus voorzichtig positief, omdat ze voor de korte termijn ook een aantal risicofactoren ziet. Een van die risico's is een tijdelijke opleving van de Amerikaanse dollar, wat de goudprijs onder druk kan zetten. Ook kan de Federal Reserve nog roet in het eten gooien door de rente sneller dan verwacht te verhogen.

Goudprijs profiteert van lage reële rente (Bron: ABN Amro)

Stijging goudprijs

Georgette Boele hield eerder nog rekening met een verdere daling van de goudprijs tot $1.200 per troy ounce en geeft in haar nieuwste rapport ook toe dat ze de rally in goud dit jaar niet zag aankomen. Wel noemt ze drie verklaringen voor de stijging van de goudprijs, namelijk de zwakkere dollar, een lage reële rente in de VS en een toename van politieke en geopolitieke risico's.

Sinds het begin van dit jaar is de dollar sterk gedaald ten opzichte van andere valuta, omdat er meer twijfels zijn ontstaan over de groei van de Amerikaanse economie en over het tempo van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Ondertussen blijft de Amerikaanse 10-jaars rente na correctie voor de inflatie zeer laag, waardoor beleggen in goud aantrekkelijk blijft. En dan zijn er nog de oplopende politieke en geopolitieke spanningen in de wereld, waardoor het edelmetaal profiteert van een vlucht naar veilige havens.

Georgette Boele verwacht dat de prijs van goud volgend jaar verder zal oplopen van $1.300 naar $1.450 per troy ounce. Ook heeft ze haar koersdoel voor de andere edelmetalen aangepast. Voor zilver verwacht de analiste van ABN een prijs van $17 per toy ounce voor het einde van dit jaar en $18 per troy ounce voor eind volgend jaar. De prijs van platina zal in de loop van volgend jaar weer boven de $1.000 per troy komen, terwijl de palladiumprijs volgens Boele rond de $850 per troy ounce zal stabiliseren.


ABN Amro verhoogt koersdoel goud (Bron: ABN Amro)