Wat kunnen zonnepanelen betekenen voor de zilvermarkt?

Sinds het begin van de 21e eeuw heeft het gebruik van zilver voor zonnepanelen een grote vlucht genomen. Werd er in 2000 nog voor minder dan 1 miljoen troy ounce aan zilver gebruikt voor zonnepanelen, in 2011 was dat al toegenomen tot 60 miljoen troy ounce. Dat betekent dat meer dan 5% van het jaarlijkse aanbod van zilver inmiddels verwerkt wordt in zonnepanelen.

De laatste jaren is de vraag naar zilver voor zonnepanelen gestabiliseerd, maar volgens analist Bodo Albrecht zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat de markt de komende tijd weer zal aantrekken. Verschillende landen hebben namelijk plannen om grootschalig te investeren in zonne-energie:

• China wil volgend jaar 35 gigawatt aan zonne-energie produceren
• India is een pilot begonnen met een veld van zonnepanelen dat 1 gigawatt kan opwekken. Als dit project succesvol is wordt het opgeschaald tot 4 gigawatt.
• Saoedi-Arabië wil in de woestijn een veld met zonnepanelen aanleggen met een capaciteit van maar liefst 16 gigawatt. Dit project moet in 2032 gereed zijn.

Voor de juiste beeldvorming: Met 1 gigawatt aan energie kunnen 750.000 Amerikaanse huishoudens van stroom voorzien worden. In een gemiddeld zonnepaneel wordt 15 tot 20 gram zilver verwerkt. Om 1 gigawatt aan zonne-energie te kunnen leveren moet er eenmalig 8,3 miljoen troy ounce zilver gebruikt worden. Op basis van deze rekensom kan men uitrekenen dat er veel zilver nodig is om de energievoorziening duurzamer te maken.


Vraag naar zilver voor zonnepanelen is de afgelopen vijftien jaar explosief gegroeid (Bron: CPM Group)

Kanttekeningen

Toch kunnen we niet alleen maar positief zijn over het potentieel van zilver voor zonnepanelen. Voor fabrikanten van de panelen is de zilverpasta een belangrijke kostencomponent, die het liefst zo laag mogelijk gehouden wordt. Het is dus geen wetmatigheid dat er over een aantal jaar evenveel zilver nodig is om een gigawatt aan energie op te wekken als vandaag de dag.

Een tweede factor om rekening mee te houden is de prijs van fossiele brandstof. Wanneer de olieprijs daalt wordt het relatief gezien minder aantrekkelijk om in zonne-energie te investeren. De terugverdientijd van de panelen neemt dan snel toe, waardoor meer investeerders zullen afhaken. Een daling van de olie- en gasprijzen kan de vraag naar zilver voor zonnepanelen afremmen, net zoals een stijgende prijs die kan ondersteunen. Dit is ook een factor om rekening mee te houden.