Zwitserland exporteert opnieuw veel goud naar Azië

In de maand april heeft Zwitserland opnieuw veel goud naar Azië geëxporteerd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de douane. In totaal ging er 126,69 ton goud het land uit, waarvan meer dan driekwart bestemd was voor de Aziatische markt. De drie grootste afnemers van goud waren India (51,8 ton), Hong Kong (43 ton) en China (15,1 ton).

Van alle landen in de wereld importeren deze drie de laatste jaren structureel het meeste goud uit Zwitserland. Maar ook andere Aziatische landen als Singapore, Taiwan, Maleisië en Thailand staan in de top tien van landen die het meeste goud kopen in Zwitserland.

In de eerste vier maanden van dit jaar domineerden de economieën in Azië de top vijf van landen die het meeste goud uit Zwitserland haalden. Met de nieuwe cijfers van de maand april erbij ziet het overzicht er als volgt uit:

• India: 164,85 ton
Hong Kong: 158,81 ton
• China: 104,7 ton
• Singapore: 46,27 ton
• Saoedi-Arabië: 22,52 ton

Het onderstaande overzicht laat zien hoe groot het marktaandeel van deze vijf landen is ten opzichte van alle landen waar Zwitserland in de eerste vier maanden van dit jaar netto goud naar toe geëxporteerd heeft. Het marktaandeel van India, China en Hong Kong is al groter dan 75% van het totaal. Slechts 8% van de netto export van goud gaat naar de landen die buiten de top vijf vallen. Hieruit kunnen we concluderen dat de stroom van goud zeer sterk geconcentreerd is richting Azië.Zwitserland

Natuurlijk komt dat goud ook ergens vandaan, want Zwitserland is in feite een knooppunt waar de import en export van goud samenkomt. Pakken we de cijfers van de Zwitserse douane erbij, dan zien we dat de top vijf van landen die goud naar Zwitserland toe brengen zeer gemengd is. De lijstaanvoerder is het Verenigd Koninkrijk, waar een kwart van het goud vandaan komt dat Zwitserland in de eerste vier maanden van dit jaar importeerde. Ook komt er opvallend veel goud uit Argentinië, Turkije en Chili. De VS neemt de vierde plaats in, terwijl alle overige landen die goud naar Zwitserland toe brachten gezamenlijk een aandeel van 31% hadden. Het overzicht van goudleveranciers ziet er dus als volgt uit:

• Verenigd Koninkrijk: 202,44 ton
• Argentinië: 144,79 ton
• Turkije: 87,58 ton
• Verenigde Staten: 62,92 ton
• Chili: 57,14 tonGoud naar Azië

De cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat er ook in 2015 maandelijkse tientallen tonnen goud via Zwitserland naar Azië worden overgevlogen. Vorig jaar kwam het totaal uit op iets meer dan 1.200 ton goud. Extrapoleren we de cijfers van de eerste vier maanden van dit jaar naar heel 2015, dan zou het totaal dit jaar nog hoger uit kunnen vallen. De stroom van goud richting Azië is wat ons betreft zeer significant en daarmee een belangrijk fundament onder de goudmarkt.